רשלנות רפואית בהריון (מאנגלית: Prebirth Negligence) עלולה להסתיים בנזק עצום. לאם וליילוד. בשל "פספוס״ באולטרסאונד (US / על קול), במעקב ההריון, ובייעוץ הגנטי. מתי היא תזכה בפיצויים?
״פספוס״ מום מולד באולטרסאונד
מום מולד ידליק נורת אזהרה לרשלנות רפואית באולטרסאונד. בשל החמצה, או טעות בשיקול דעת. כי כל חריגה שהבודק מוצא, צריכה להוביל לייעוץ גנטי. נניח וידוע על פיגור בגדילה התוך רחמית וגם תנועת כף היד נפולה. הצלבה של שני הנתונים חשובה, כי קיומם במצטבר הוא שמעלה סיכון למום גנטי. אם אחרי הלידה הליקוי ״כרומוזומלי״, נשאל מה היה לא סביר בייעוץ הגנטי. או אם היה רמז לכך באולטרסאונד והתעלמו ממנו.
מה צריך להוכיח?
לא כל תביעה של פספוס מום מולד כרוכה בטענה שצריך היה להמליץ על הפלה או ייעוץ גנטי. בספינה ביפידה למשל קיימת אפשרות של ניתוח בתוך הרחם. שלא ניתן לבצע אחרי הלידה. יהיו גם מומי לב חמורים כמו VSD הטעונים היערכות מהירה לניתוח לאחר הלידה.
טעות בהערכת משקל
רשלנות אחרת היא טעות בהערכת משקל. טעות שכזו תגרום לכך שלא ינתבו תינוק מעל 4.2 ק”ג ללידה קיסרית, מפאת גודלו. ביציאה מהרחם יגדל סיכון לכליאת כתף בעת המעבר בתעלת הלידה. גם לקרע לאם.
רשלנות רפואית בזמן הריון
רשלנות רפואית במעקב הריון היא ב-:
- אי זיהוי / אבחון מחלות אם: רעלת הריון, סוכרת הריונית, היפוגליקמיה (תת סוכר), זיהומים, והרפס.
- במעקב גדילה: על הרופא גם לעקוב אחר גדילת העובר ולערוך השוואה לגרפים. איחור בגדילה הוא סמן אזהרה.
- מעקב אחר סוג דם: Rh שלילי אצל האם וחיובי אצל התינוק מוביל לחיסון. מערכת החיסון מזהה את תאי הדם האדומים הללו כפולשים ויוצרת תגובה חיסונית. בלעדי בדיקה מוקדמת התינוק עלול להיוולד עם צהבת ואנמיה, אי ספיקת כליות ואפילו נזק מוחי.
רשלנות רפואית בייעוץ גנטי
רשלנות רפואית בהריון כוללת גם כשל בייעוץ גנטי. בין אם זיהה הרופא ממצא ב-US ובין אם לא. היא עולה לאחרונה יותר ויותר עם התקדמות הרפואה בפענוח רצף הגנום ובאבחון תסמונות גנטיות. הורים לילד הלוקה במחלה גנטית יטענו כי אילו היה מתבצע הבירור הגנטי, היו הם יכולים אז לבחור להפסיק את ההריון. זאת בגלל -:
- אי הפניה לבירור גנטי כשצריך היה לפי משרד הבריאות.
- ביצוע בדיקות גנטיות בצורה לא תקינה. או פענוח בדיקה שגויה כתקינה וההיפך.
- אי המלצה על בדיקות גנטיות (בדיקת אקסום) וריצוף כלל גנומי (WGS),
- הימנעות מבדיקות נשאות למוטציות גנטיות (ציסטיק פיברוזיס / SMA/ ואיקס שביר).
- ייעוץ גנטי על ידי גורם לא מאושר או בדרך לא מאושרת (למשל בטלפון דרך מתורגמן בשפה לא ברורה).
אי הפניה לייעוץ גנטי באבחון של מומים / חשד בסקירת מערכות ותוצאות חריגות בסקר הביוכימי/ NIPT.
בדיקות גנטיות בהריון
בשאיבה של חומר גנטי דרך מי שפיר
בבדיקת דם
קריוטיפ
בדיקה ישנה וותיקה תחת מיקרוסקופ ועל כן בעייתית מבחינת כיסוי.
צ׳יפ גנטי
בדיקה חדשה יותר, ברזולוציה גבוהה, של מקטעים גדולים יותר.
ריצוף אקסומי
מכסה טווח רחב מצ׳יפ גנטי אבל גם היא לא של כל הרצף הגנטי הידוע.
Nipt
Nipt - בדיקת דם פחות מקיפה אבל יתרונה בכך שהיא אינה חודרנית.
התיישנות תביעת רשלנות רפואית בהריון
בעבר הייתה הזכות לתבוע גם של התינוק, וכפועל יוצא, מניין 7 שנות ההתיישנות התחיל ברגע הגיעו לגיל 18. כיום, בעקבות פסק הדין בעניין המר נ׳ עמית המועד האחרון להגשת תביעה הוא 7 שנים מהלידה. כי הזכות עברה להורים. פסק הדין ביטל את הזכות של היילוד לתבוע.
התמודדות עם העוול
רשלנות בהריון היא טראומטית מאוד, במיוחד בלידה ראשונה כשלא יודעים למה להשוות. תחושת אי צדק תניע אתכם לפיצויים לצד ההבנה שאינכם צריכים לסבול גם נזק כלכלי.
״התביעה של אי גילוי מום היא תביעת ״הולדה בעוולה״: תביעה של הורים שמנעו מהם זכות - להפיל עובר שנולד עם מום. זוהי פגיעה באוטונומיה שלהם, בזכות הבחירה שלהם״.
עו״ד אורן בושרי
בחן/י את עצמך
כל הכבוד.
רשלנות רפואית בהריון מחוץ לרחם
רשלנות רפואית בהריון מחוץ לרחם (באנגלית: Ectopic Pregnancy) בולטת אף היא בפסיקה כי על הצוות לדעת לאבחנה. זהו הריון שבו הביצית מופרית (עובר) מחוץ לחלל הרחם, ולמעשה זהו ״עובר שנתקע בחצוצרה״. באבחון מוקדם ניתן לטפל באמצעות התרופה מתוטרקסט. או על ידי ניתוח להסרת החצוצרה. אבל אם האבחון מאוחר ונותנים לביצית המופרית להמשיך לגדול היא בסוף תיקרע, מה שיכול לגרום לדימום פנימי מסכן חיים.