קורפוס קלוסום

קורפוס קלוסום, אזור במח, הנמצא חסר בבדיקת אולטרסאונד בהריון, עולה גם לדיון משפטי. שכן אבחנה בחסרונו בסקירת מערכות אמורה היתה להניף דגל אדום למום מהותי אצל העובר. 

קורפוס קלוסום (בעברית: כפיס המח) הנו ״גשר״ המחבר בין שני חצאי המוח בין ההמיספרה השמאלית והימנית. הוא קיים רק בין יונקי שליה וניתן להבחין בו כאן החל בדקה ה-8. 

על פניו מובן שהוא איבר חיוני אבל למעשה 20% מהחיים בלעדיו מתפקדים בצורה תקינה. גם בחסר מלא שלו. 

גודלו בעת הלידה הוא של 2.5 ס״מ. עם זאת, לגודל אין קשר למנת משכל. למעט הנתון הבא: בני אדם המסוגלים להשתמש בשתי הידיים במיומנות גבוהה יהיו בעלי גשר גדול יותר. 

קורפוס קלוסום חסר ב-US כבסיס לתביעת רשלנות רפואית

קורפוס קלוסום חסר באולטרסאונד מנבא בעיות. הוא מתפתח במלואו רק בשבוע 20 להריון. מכאן שבסקירה הראשונה לא ניתן לצפות בו. בסקירה השנייה הרופאים בודקים את תקינותו ואת עוביו. הממצא עשוי להיות יחיד או עם מומים מולדים אחרים. 

ממצא חסר באולטרסאונד

האם הייתה מאושרת הפסקת הריון?

אחד מקשיי התביעה הוא להוכיח שהייתה מאושרת הפסקת הריון. בקורפוס קלוסום חסר די פשוט להשיג הסכמת הוועדה להפסקת הריון עד שבוע 23. למעשה, מומים חמורים כאלו מובילים להפסקה של ההריון גם בטרימסטר האחרון.

אוטיזם

לאחרונה מדענים קשרו גם אוטיזם לממצא. ראו המחקרים המוזכרים בהערות שוליים 31-32 בערך הממצא בויקיפדיהחוקרים מצאו שגודלו של הקורפוס קלוסום היה קטן יותר בקרוב אנשים עם אוטיזם. למעשה, הם גילו כי ככל שהגשר קטן יותר, הסיכוי לשני אזורי המח לתפקד בסנכרון היה קטן יותר.  

ההבנה המדכאת שהממצא התפספס בהריון מגיעה בדר"כ לאחר הלידה, כאשר בבדיקת CT או MRI של המוח מתגלה המום.

תמונת מחבר

עו״ד אורן בושרי

5/5