נקרוזיס הוא נמק של רקמה בגופינו. זוהי צורת הנזק הכי חמורה לתא, ומכאן הנושא חוזר ועולה בתביעות רשלנות רפואית לפיצויים.
נקרוזיס הוא נמק (נקרוזה, מלטינית: necrosis) - פצע שהזדהם והפך את הרקמה ל״מתה״. זהו סיבוך קטלני בייחוד בקרב חולי סכרת. משמעות המונח נקרוזיס בלטינית הוא מוות.
הבעיה היא שזיהום כזה מסוכן. הוא ״נע״ במהירות, מתפשט בגוף המטופל במהירות, מאיים בהלם ספטי, ומוות. הזיהום יתפשט בקצב של ימים. ממצב בר ריפוי, צפוי החולה להדרדר תוך ימים בודדים לזיהום ולרקמה מתה (גנגרנה).
הטיפול בהסרה של הרקמה הנגועה. כלומר בהליכים כירורגיים וייתכן שיהיה צורך לקטוע אצבע, יד, גפה. טיפול מזעזע למחלה מזעזעת. אפילו עם טיפול, עד 1 מכל 5 אנשים עם נקרוזיס יפתח ספסיס וימות. עוד על דרגות החומרה של נקרוזיס קרא כאן. קטיעה היא הטיפול כי לרופאים לפעמים אין ברירה אלא לרק כך ישתלטו על הזיהום. וגם, כי לא ניתן להחיות רקמה מתה.
רשלנות רפואית בטיפול ברגל סכרתית
לצד אחריותו של המטופל למעקב יזום, חלה על הרופא אחריות מקצועית לזהות סימנים מוקדמים ולהפנות לבדיקות מתאימות בעת הצורך. רשלנות רפואית בטיפול ברגל סכרתית מתכתבת עם:
קל לאבחן נמק ברגל סכרתית כי חום הוא אחד מסימניו. אם הרופא התעלם מהסימן המהותי הזה הוא בבעיה. חולה סכרת שדורך על מסמר, והרופא מסתפק במרשם אנטיביוטיקה מתרשל. כי הרגל תהפוך אדמומית ועם נפיחות, זיהום עד קטיעה. גם אם הוא לא בדק דופק. כי היעדר דופק (הנובע מאי זרימת דם) הוא דגל אדום. אם הרופא טוען שבדק אבל לא רשם, הטענה לא תתקבל.
אפילו ציפורן חודרנית אצל חולה סוכרת עלולה להסתיים במוות. אפילו גזיזה לא נכונה של ציפורניים עלולה לגרום לקטסטרופה.
קופת החולים לא תוכל לטעון בקלות כי לא ניתן היה להציל את המצב. אם בעבר לא הייתה גישה לעורקים הקטנים בכף הרגל, הרי שהרפואה המודרנית מציעה פתרונות מתקדמים לעידוד זרימת דם ולטיפול בטרשת עורקים. בין היתר, קיים טיפול חדשני בתמיסת פוליהיל, שהראה הצלחה בשיקום תאי רקמה נמקית בקרב 80% מהחולים.
מדוע חולי סכרת דווקא בסיכון?
נמק (נקרוזיס) מהווה סיכון ממשי עבור חולי סוכרת. זאת בשל פגיעה באספקת הדם לכלי הדם ההיקפיים. זרימת החמצן ותאי הדם הלבנים – הדרושים לריפוי תקין – פגומה אצלם, במיוחד באיברים המרוחקים. נוסף על כך, חולי סוכרת עשויים לא לחוש כאב או שינויים בטמפרטורה, מה שמקשה על זיהוי מוקדם של בעיה. משום כך, מומלץ להם להיבדק באופן יזום אצל צוות רפואי, ובפרט לבדוק את כף הרגל בתדירות קבועה.
לא כל פצע מסתיים בנקרוזיס כי אצל אנשים בריאים מערכת חיסונית טובה יודעת להתמודד עם הבעיה. חוסר זרימת דם לרקמות ותנאים סביבתיים קיצוניים הם הגורמים לנמק אצל חולי סכרת.
אוסטאומיאליטיס
אוסטאומיאליטיס הנו מצב של נקרוזיס בו הנמק מערב את העצם ברוב המקרים כבר אי אפשר לרפא את הכיב. בייחוד בהיצרות משמעותית של העורקים המזינים את האזור הנגוע. כזכור, הטיפול בנמק בכף רגל סוכרתית הוא ניתוחי בהטריה של הרקמה הנמקית.


