האם ניתן לתבוע עירייה?
- וודאי. ניתן לתבוע עירייה. רק נדרשת תשומת לב. תביעות נגד עיריות ומועצות, שעסקו בנפילה במדרכה, הסתיימו בפסיקות סותרות: מצד אחד, בתי המשפט אחדים קבעו שאי אפשר לצפות מהעירייה לתקן כל מהמורה ומאידך בתי משפט אחרים פסקו כי לא ניתן לצפות מהולך רגל להביט כל זמן הליכתו מטה ולחפש מכשול.
נפילה במדרכה
- לא צריך להירתע וודאי לא כאשר יש עדים, המפגע מהותי ובמיקום מרכזי. רב התביעות מסתיימות בפשרה. הטענות המרכזיות כנגד העירייה בתביעת נפילה במדרכה הן:
- אי מניעת מכשול
- רשלנות בתחזוקה
- חיסכון באמצעי בטיחות על חשבון בטיחות ציבור התושבים
- היעדר מנגנוני פיקוח עירונים על ביצוע התיקונים
שאלון לעירייה כאמצעי לחץ ודרך לקריאה לשולחן המו״מ
כדי להתיש את העירייה ולגרום לה לשלם כדאי להפנות אליה שאלון. השאלון מרתיע עו”ד עצלנים במיוחד שמייצגים את העירייה, ומביא אותם לשולחן המשא ומתן. השאלון הוא חלק מההליכים במשפט, וניתן לשלוח אותו לצד שכנגד תוך 30 יום ממועד כתב ההגנה האחרון בתיק. על העירייה להשיב לשאלון תוך 30 יום ובלבד שהשאלון מותאם למחלוקת. הסנקציה בגין אי מענה היא מחיקת כתב ההגנה.
לדוגמא לשאלון שכזה לחצו כאן: שאלון כנגד העירייה.
נפילה במדרכה בדרך לעבודה
נפילה במדרכה בדרך לעבודה תאפשר לתבוע מעבר לתביעה נגד העירייה, גם את המוסד לביטוח לאומי שיכיר באירוע כתאונת עבודה. אם הנפילה הייתה בסטייה קבועה מנתיב ההליכה התאונה תוכר כתאונת עבודה. למשל ליווי של ילד לגן ילדים.
פיצוי על נפילה ברחוב
פיצוי על נפילה ברחוב מחושב כמו בכל תיק נזיקין. בהבדל משמעותי אחד: אם מיהרנו, רצנו, נעלנו נעלים שמקשות על יציבות ההליכה, או נכנסנו במודע למקום חשוך, בתי המשפט יטילו עלינו רשלנות תורמת של 10%-30% מהפיצוי. זהו סכום משמעותי.
שכר טרחה בתביעות נגד העירייה
שכר טרחה בתביעות נגד העירייה משולם בדר״כ באחוזים מתוך הסכום הכולל המתקבל. כך ממליצה גם לשכת עורכי הדין. בדר״כ אחוז שכר הטרחה יעמוד על 20% ומע”מ.
10 טיפים לניהול תביעה נגד העירייה בגין נפילה ברחוב
- לצלם שתי תמונות: תמונה אחת מנמוך ליצור מימד של עומק כדי להמחיש את הסיכון שבבור או שבמהמורה, ותמונה נוספת ממרחק של 10 מ' שתכלול גם את הסביבה כדי שמקום התאונה יהיה ניתן לאיתור. טוב להראות הפרשי גבהים מסוכנים בין חלקיה השונים של המדרכה, מהמורות או בורות.
- כדאי לצלם את המקום לאחר זמן מה אם העירייה ביצעה תיקון. התיקון הוא בעל ערך ראייתי.
- לתעד פנייה למוקד 106. ברבות מהערים אפשר לפנות ולהודיע על האירוע גם בוואטסאפ.
- לתעד דברי עדים שנכחו. לשמור התכתבות טלפונית. לא לשוחח עם חוקר ובטח לא על רשלנות תורמת שלנו: אם מיהרנו, רצנו, נעלנו נעלי פלטפורמה, בתי המשפט יטילו עלינו רשלנות תורמת של 10%-30% מהפיצוי.
- להעביר גרסה מדויקת לרבות ציון שם הרחוב ומס' בית סמוך למפגע,
- אם התאונה אירעה בחושך כדאי לצלם את מקורות התאורה שבמקום להוכיח תאורה לא מספקת.
- כדאי להתפנות דרך מד"א ולא בפינוי עצמי שכן הדבר מחזק את ראיות התביעה לנפילה במקום בו מד״א ציינה נקודת איסוף.
- כדאי שהעד שמצלם את התמונות, אם זה אינו התובע/ת יוכל לבוא להעיד בבוא הזמן, וכן יידע לומר מתי צילם את התמונות, ביום התאונה, או בימים שלאחר מכן.
- אם המפגע הוא במקום בו מבוצעות עבודות כדאי לצלם את השלט ובו פרטי הקבלנים. אם גם לא נראה במקום שילוט מזהיר יש לצלם מרחוק.
- ככל שמדובר במקום מרכזי היה על העירייה לדעת שקיים מכשול כזה וחובתה היה להסירו בהקדם ולכן כדאי שבצילום יומחשו מיקום מרכזי ותנועה ערה של אנשים.