תקנה 15 מאפשרת הגדלת אחוזי הנכות הרפואית שקבעה ועדה רפואית של נפגעי עבודה בביטוח לאומי בעד 50%. תקנה 15 מבקשת לבחון את ההשפעה של הנכות על הנפגע. הועדה מעמידה לנגד עיניה את המקצוע ממנו התפרנס הנפגע, ובוחנת האם במגבלותיו שלאור התאונה הוא יהיה מסוגל לשוב לעבודתו לאור הפגיעה או שייקלע לירידה תמידית בהכנסותיו של הנפגע .
חוזר ביטוח לאומי המורה לרופאי הוועדה כיצד להתמודד וליישם את הוראת תקנה 15: כאן.
איזו ירידה בהכנסות ״תפעיל״ תקנה 15?
ע״פ הנחיות הביטוח הלאומי נדרשת ירידה של 20% בהכנסות אבל בית הדין היושב כערכאת ערעור על ביטוח לאומי קבע בתיק אילוז אברהם נ’ המל”ל כי גם ירידה של 16% יכולה להספיק.
האם אפשר להפעיל תקנה 15 גם כשאין ירידה בהכנסות?
כן. על פי חלופות המקצוע והגיל. חלופת הגיל לכשעצמה מצדיקה את הפעלת התקנה ללא קשר לשאלה אם המערער חזר למקצועו ולירידה בהכנסותיו (פס״ד פלבינסקי). קרי, העובדה שאין ירידה בהכנסות אינה משנה לחלופת הגיל.
גם על פי חוזר הביטוח הלאומי המבחן אינו רק מבחן הכנסות. לפי החוזר אפילו ״נכה מעל גיל 55 שנאלץ לעזוב את עבודתו יתקשה להשתלב מחדש בשוק העבודה, או לעבור הסבה מקצועית…איבוד מקצוע בגיל זה, סביר שיותיר את הנכה ללא תעסוקה. בקביעת שיעור ההפעלה יש לקחת בחשבון, בנוסף למסוגלות לעבודה וירידה בהכנסות, גם את הגיל״.
התנאים להפעלת תקנה 15
- תקנה 15 קובעת שעל הוועדה להתייחס למקצוע שבו עסק הנפגע ולשקול:
- האם ביכולתו של הנפגע לחזור לעבודתו?
- האם הביאה הנכות לירידה ניכרת ולא לזמן מוגבל בהכנסותיו של הנפגע?
- כיצד משפיע גילו של הנפגע על אפשרותו לחזור למעגל עבודתו?
האם תקנה 15 יכולה להעביר ממסלול של מענק למסלול של קצבה?
תקנה 15 איננה יכולה להעביר נכה ממסלול קבלת מענק (עד 19%) למסלול קבלת גמלה חודשית (נכות של 20% או יותר).
מדוע קל יותר להגיש ערר על תקנה 15?
- ערר על תקנה 15 קל יותר להגשה כי אין הוא עניין רפואי שבית הדין נרתע מלדון בו. אלא טעות משפטית בהקשר התנאים המעוגנים בתקנה 15. נימוקים אפשריים לערעור:
- הועדה לא בחנה כל חלופה בנפרד.
- בנכות צמיתה גבוהה מ-20%, הועדה לא התייעצה עם ועדת הרשות - ועדה ספציפית לעניין תקנה 15 וחובתה לעשות כן.
- תקנה 15 (ב) קובעת כי יש "להתחשב במקצוע" של הנפגע. ועל כן שגתה הועדה בטענתה כי הנפגע מתפרנס כפי שהתפרנס במקצוע הקודם כי הוא איבד את המקצוע והוא אמור לזכות בהפעלה של התקנה למרות ששכרו ירד.
תקנה 15 בהחמרת מצב
כשהתובע מגיש בקשה להחמרת מצב על הוועדה לערוך השוואה בין ההכנסה אחרי ההחמרה ולפני ההחמרה ולא לפני הפגיעה.