שבר בקרסול הנו שבר בעצם שבין השוק לכף הרגל. בהיבט המשפטי, לסיווגו של השבר ולמיקומו, בתוך המפרק או מחוצה לו, חשיבות מכרעת לעניין אחוזי נכות. אלה פקטור מרכזי בתביעות פיצויים.
שבר בקרסול יכול להחלים מאליו והטיפול אז בקיבוע גבס, ויהיו מקרים בהם הוא יצריך ניתוח. למשל כשהמרחק בין פיסות השבר רב, כשהשבר מרוסק, כשהחלמה בלי ניתוח תגרום לעיוות, או כשצופים בשיבושים ברצועות הקרסול (ATFL, CFL).
ההדמייה המקובלת היא רנטגן, אבל כדאי לבצע CT שיכול לסייע בהערכה מדויקת של השבר. MRI טוב יותר ככלי להערכת פגיעות סחוס או נזק לרצועות הקרסול, שאף הן ״שוות״ אחוזי נכות. מה גם שהנזק למפרק לא תמיד נהיר ובהיר מיד לאחר הפציעה, מכיוון שהנפיחות היא בדרך כלל חמורה, ובדיקת המפרק בכאב מוגבלת.
אחוזי נכות בגין שבר בקרסול
השבר אמור להקנות 10 אחוזי נכות לצמיתות לפחות. אבל:
יהיו אורטופדים או ועדות שיפסקו על בסיס אותה טבלה 0% נכות.
מדוע הסתירה?
מחד
קיים סעיף ספציפי המתייחס לקרסול, סעיף 48(3)(א) הקובע כי רק בהגבלה ניכרת בתנועות הקרסול, הנכות תעמוד על 10%.
מאידך
סעיף 35 (1) (ג) המתייחס לשברים באופן כללי, לאו דווקא בקרסול, קובע 10% אפילו רק כשיש ״השפעה קלה על כושר הפעולה״.
מה אם המומחה קבע 5% כ״פשרה״?
אין מניעה חוקית לעשות זאת אך יש לטעון כי התקנות לא מדברות בדר״כ על קפיצות נמוכות מ-10%.
מה שווים אחוזי נכות בכסף?
אחוזי נכות שווים כסף. 5% נכות בביטוח לאומי לא מעניקים כמעט דבר. אבל בתביעה נזיקית כל אחוז נכות שווה כסף. אצל צעירים, 5% מציבים יעד לפיצוי של כ-150,000 ש״ח. כל 5% נוספים שווים כ-100-150 אלף שקלים, תלוי בגיל ובשכר. בגיל השלישי, הם שווים עשרות בודדות של אלפי שקלים.
מה עורכי דין טוענים כדי למקסם את הפיצוי עבור שבר בקרסול?
אנו עורכי הדין הנזיקיסטים מזכירים תיק אחרי תיק כמה מפרק הקרסול משלב תכונות של יציבות, גמישות וחוזק כדי לנוע בכמה כיוונים, אך רק במידה מוגבלת. הוא צריך לעמוד בכוחות של הליכה וריצה ולספק כוח לכף הרגל, אנחנו לא מעריכים את הנפלאות של מפרק קרסול עד שאנו מאבדים אותו. מה עוד אנו טוענים כדי למקסם את הפיצוי?
כיצד קורה שכל רופא קובע נכות כראות עיניו? כל רופא קובע נכות לפי שיקול דעתו, כי בטבלת אחוזי הנכות, שקיימת מאז 1964, קיימת סתירה.
עו״ד אורן בושרי
מהו האירוע הנזיקי שלי?
שברים מסווגים בקרסול
שבר בקרסול עם תזוזה משמעו שעצם הקרסול נשברה ונעה הצידה. לכן נבחין בעיוות (דפורמציה). זו סיבה לנתח כדי להשיג איחוי טוב יותר.
שבר בימלאולרי הנו שבר שבו שתי עצמות השוק שבורות. הכוונה לשבר גם בטיביה וגם בפיבולה. דוגמאות: בת.א 7434/04 ביהמ״ש מינה את ד"ר לבני. בתיק 2853-05-11 את פרופ׳ מושיוב. שניהם העריכו נכות של 10%.
שבר טרימלאולרי (trimalleolar) מתאר שבר בשלושת העצמות שסביב הקרסול: הפטישון הפנימי, החיצוני ועצם השוק. הוא השבר הרציני ביותר שבהכרח יגרור ניתוח.
קשיון נח בקרסול שווה 20% נכות. זהו מונח המתאר חוסר תנועה במפרק. מצב זה היה שכיח לפני שהמציאו את ניתוח החלפת המפרקים בקרסול (ירך, כתף ועוד). עם זאת, קשיון שכיח יותר בקרסול כי כמעט ולא עושים החלפת מפרקים בקרסול.
בתקנות הנכות אין הגדרה מהו ההבדל בין קשיון נוח לקשיון לא נוח. גם למומחים ההבדל אינו ברור. מלבד משחק של זוויות, הקביעות שרירותיות.