תאונת דרכים עם נפגעים תוביל את המשטרה לגבות עדויות מהנהגים המעורבים, נוסעים ועדים מחוץ לרכבים. מה תהיינה ההשלכות המשפטיות?
חקירה באזהרה לאחר תאונת דרכים
חקירה באזהרה לאחר תאונת דרכים היא מעמסה רגשית לא קלה. החוק בישראל אינו מתיר נוכחות של עורך דין לצד הנהג החשוד. גם שיטת החקירה המשטרתית בישראל קשוחה: לחוקרים מותר לשקר לגבי עדויות נהגים מעורבים, לפברק צילומי וידאו ולעשות תרגילי חקירה אחרים. האיסור היחידי הוא להציג לנחקר מסמכים כוזבים.
עדות במשטרה לאחר תאונת דרכים עם נפגעים
עדות במשטרה מחייבת הכנה לחקירה. יש לקבל מושג על זכות השתיקה וכן ללמוד כיצד לתאר את התאונה. לכשיוגש האישום, יש לצלם את חומר החקירה. דרכו נלמד את יתר עדויות התביעה, עוד לפני שהמשפט התחיל. בתאונה ללא נפגעים, אפשר לדווח למשטרה דרך האתר כאן.
האם המשטרה מתעדכנת בתיק הרפואי?
מלבד העדויות, בתיק המשטרתי נמצא דו״ח עם ממצאי בוחן תנועה, שנכח בזירת התאונה, חישב את מהירות כלי הרכב, מצא סימני בלימה ועוד. הגליון הרפואי של הנפגעים מועבר מבית החולים למשטרה. עליו היא מתבססת כשהיא מנסחת את הנזק הרפואי שנגרם בתאונה. זה עניין מהותי כי מידת הנזק תשפיע על העונש. ראה למשל ענישה בשל חבלה של ממש.
אלא שלא תמיד הנזק מתגלה מלואו כבר בבית חולים. פריצת דיסק למשל תתגלה רק לאחר כמה חודשים. מדוע? כי במיון לא ממהרים להפנות לסי טי – הבדיקה שמדגימה את הבעיה.
מה העונש?
העונש בגין תאונת דרכים עם נפגעים תלוי במידת הפגיעה. גם במידת הסיכון שנטל הנהג. נהג עם ותק וללא הרשעות יכול לצאת עם עונש גם בלא פסילה. נהג עם הרשעות מרובות, שגרם לאדם לנכות, יכול לסיים במאסר בפועל.
עונש על פגיעה בהולך רגל במעבר חציה
העונש על פגיעה בהולך רגל במעבר חציה אינו חייב לכלול פסילה. הכל תלוי בנסיבות. אפילו פגיעה בהולך רגל במעבר חצייה לא בהכרח מצביעה על אשם מוחלט של הנהג. אם הנהג לא יכול היה להבחין בהולך הרגל מצבו טוב. אם מהירות נסיעתו סבירה והולך הרגל רץ או רכב על קורקינט הנהג זכאי.
פגיעה בהולך רגל בנסיעה לאחור
כמעט תמיד יהא נהג אשם בעת פגיעה בהולך רגל בנסיעה לאחור. הפסיקה קבעה, שנהג בנסיעה לאחור חייב לכוון מבטו כל העת אל השטח המת. אם אין שליטה במבט בשטח אשר אל כיוונו הרכב נע, עליו לבקש ממישהו לכוונו (פס״ד אלקלעי). מצד שני הפסיקה נולדה לפני המצלמות האחוריות שברכב.
החזר שכר טרחת עורך דין
נק׳ אחרונה חשובה בהקשר של החזר שכר טרחת עורך דין: נהגים רשאים לבקש מחברת הביטוח שביטחה ב”מקיף” החזר של שכר הטרחה שהם שילמו לעורך הדין. אם חב׳ הביטוח מתמהמהת בהחזר, הפתרון הוא תביעה קטנה לבית המשפט.