סרטן הערמונית (באנגלית: Prostate Cancer) היא מחלה חוזרת ומדוברת במשרדי עורכי דין בהקשר של רשלנות רפואית. בעיקר בגלל ״ביופסיה טיפשה״, משום שרופאים מתעלמים מתוצאות בדיקת דם, ומשום שברפואה הציבורית לא מציעים את כל קשת הטיפול האפשרית.
הערמונית היא בלוטה קטנה, בגודל של תמר. משקלה פחות מ-30 גרם, ותפקידה ייצור נוזל הזרע. היא צמודה לשלפוחית השתן ולא נגישה. סרטן הערמונית הופך שכיח בגברים מעל גיל 50 והוא הגורם השני בשכיחותו למוות אצל גברים אחרי סרטן הריאות.
סימני האזהרה לסרטן הערמונית ידועים לרופאים והם אמורים לזהות אותם:
- כאב ו/או צריבה במתן שתן
- הטלת שתן תכופה, במיוחד בלילה.
- הפרעה במתן שתן.
- הפרעת זיקפה פתאומית.
- דם בשתן או בזרע.
מאבחנים סרטן ערמונית באמצעות בדיקה של PSA (חלבון המופרש מהערמונית לדם), ובערך גבוה ממשיכים לביופסיה, שהיא דגימה מהגידול לבדיקה תחת המיקרוסקופ. PSA גבוה הוא 3.0 ומעלה ו-4.0 ננוגרם למ״ל ומעלה מעל מגיל 50.
אבחון מאוחר
באבחון מאוחר, אפשר לתבוע כאשר רופא המשפחה או האורולוג פעל מתחת לרמה הנדרשת ממנו. מתי זה קורה?
זה קורה בד"כ בגלל התעלמות מערכי PSA או בשל סירוב להפנות לבדיקת PSA. קל וחומר לצד תסמינים אחרים כמו זיהומים בדרכי השתן או הפרעות במתן שתן / זיקפה.
מפספסים סרטן הערמונית כי המערכת הרפואית מעדיפה ביופסיה טיפשה זולה ״על עיוור״, שהיא בערך מאזור הגידול אבל לא במדויק.
השיטות המתקדמות שלא סיפרו לך עליהן הן מה שביהמ״ש ירצה לשמוע
בדיקות מתקדמות לסרטן הערמונית קיימות ונגישות, אך לעיתים אינן מוצגות למטופל, במיוחד כשאינן בסל הבריאות או כשיש אינטרס כלכלי בניתוח רדיקלי. החשש: האם המטופל מקבל את כל המידע?
לצד ניתוח כריתה קיימות שיטות טיפול פחות פולשניות – ביולוגיות, רדיואקטיביות, או “סיכול ממוקד” (טיפול פוקאלי), ששומרות על תפקודים חיוניים כמו עצבי הזיקפה. טיפולים כגון Tookad עשויים להיות חלופה ראויה אך לעיתים לא מוצעים למטופל.
בדיקה | הסבר |
---|---|
MRI | בדיקת הדמיה המאפשרת לראות את מבנה הערמונית והגידולים באופן מפורט. |
PET-CT PSMA | בדיקה עם חומר ניגודי המתחבר לתאים סרטניים, ומאפשרת זיהוי מדויק של גידולים (כמו גחליליות). |
K4 | בדיקת דם פשוטה ומקובלת בארה"ב, המספקת מידע על סיכון לסרטן הערמונית. |
סיכויי החלמה ממחלת סרטן הערמונית והרלבנטיות לתביעה
סיכויי החלמה באבחון מוקדם גבוהים מ-99%. מנגד, רק 1/3 מהגברים ישרוד באבחון מאוחר בסרטן ערמונית גרורתי. כלומר קיים נזק ממשי בר תביעה. מבחינה משפטית, צריך להוכיח, כי באבחון מוקדם, הסיכוי לצאת מהמחלה היה טוב בהרבה או שהטיפול היה קל יותר.
המשמעות של ניתוח רדיקלי להסרת הערמונית
המשמעות של ניתוח להסרת הערמונית היא שצריך לחתוך את צינור השתן ולחבר אחר כך את שני חלקיו. הניתוח כולל הסרת בלוטות הזרע. לאחריו יבואו בעיות זקפה וקיצור פין. אצל חלק גדול הוא גם לא ימנע הקרנות. 15% מהמנותחים יסבלו מהפרעה במתן שתן. דליפת שתן אחרי ניתוח ערמונית היא בין המחרוזות החוזרות בחיפוש בגוגל.
מה הרופאים יטענו?
הרופאים יכולים מנגד לטעון שלעתים רמות PSA עשויות להיות מוגברות זמנית בשל מחלות חולפות, בעיקר זיהום. עם זאת, צריך למסור לחולה את המידע הזה.
אבחון מאוחר שגרם למחלת סרטן ערמונית גרורתי
את עשרת האחוזים מהחולים מאבחנים רק בשלב מאוחר, של סרטן ערמונית גרורתי. אלה הם שצריכים לבדוק ראשונים היתכנות לרשלנות רפואית.
באתר של פרופ׳ ברגר ניתן ללמוד על הטיפול העדכני לחולי סרטן הערמונית ובעיקר על התרופה טקסוטר.
באחת מהתביעות שהגשנו כתב המומחה: "התעלמות מ-PSA גבוה דומה לשומר שאינו בודק מדוע צפצפה האזעקה ומכבה אותה על סמך הנחה שמדובר באזעקת שווא״. התביעה בינתיים סולקה בפשרה.

עו״ד אורן בושרי
מדוע בלוטת הערמונית קרויה כך?
הערמונית (הפרוסטטה) היא בלוטת מין המייצרת את נוזל הזרע. היא קרויה כך כי היא דומה בצורתה לפרי עץ הערמונים. היא ממוקמת עמוק בתוך הגוף ומצדה האחורי דבוקות בלוטות הזרע.
מדד גליסון
הכלי הנפוץ לדירוג חומרת המחלה הוא מדד גליסון, אשר מעריך את רמת הממאירות של הסרטן ע״פ הביופסיה. מדד גליסון 8, 9, ו-10 מגדיר מחלה אגרסיבית ואלימה. גליסון 6 הוא הציון הנמוך האפשרי.