רשלנות רפואית בטיפול ובאבחון סרטן הריאות חוזרת ועולה בערכאות משפטיות ולמעשה היא אחת מתוך 3 סוגי סרטן, המתאפיינים באבחנה מאוחרת. מדוע ״מפספסים״ סרטן ריאות ומתי נגיש תביעה לפיצויים?
מדוע ״מפספסים״ סרטן ריאות?
רופאים ״מפספסים״ סרטן ריאות כנראה משני טעמים עיקריים:
בדיקת CT טובה יותר לגידולי ריאה מאשר צילום חזה (רנטגן). CT יכול גם להראות את הגודל, הצורה והמיקום של הגידול. הוא יכול לעזור למצוא בלוטות לימפה מוגדלות שעלולות להכיל סרטן שהתפשט. אבל מחקרים מראים שגם בדיקת ה-CT מניבה תוצאות חיוביות שגויות לסרטן וגם שהפענוח קשה יותר. עוד סיבה לכך שגידולי ריאה מתפספסים יותר.
כאשר מתפתחת דלקת ריאות, לא ניתן להבחין בגידול בגלל חומר הדלקת הסמיך, ויש להמתין שבועות על מנת שהדלקת תיעלם. עניין זה חשוב כי לפעמים טוענת קופת החולים להגנתה שלאורך הדרך בוצע סיטי והגידול לא נראה. אם אכן כך, ההחמצה היא בגלל הדלקת ואין פירושו של דבר שלא היה גידול בנק׳ הזמן ההיא.
מתי נגיש תביעת רשלנות רפואית בגלל איחור באבחון סרטן הריאות?
נגיש תביעת רשלנות רפואית בדר״כ לפי סיכויי ההחלמה. אלה רלבנטים לתביעה לפיצויים כי הם נגזרת של האיחור באבחון. בשלב ההתחלתי הגידול קטן מ-3 ס״מ, בתוך הריאה, והסיכוי לשרוד הוא 73% עד 90%. הוא יורד לפחות מ-10% כאשר הסרטן מתקדם לשלב IV. כלומר, באבחון מאוחר, קיים נזק ממשי בר תביעה כי ניתן היה להציל את החולה. לא כמו בשלב האחרון, עם גרורות בעצמות, בכבד או במוח.
אם אני מעשן, האם אני עדיין יכול לתבוע ברשלנות רפואית?
כן, נהפוך הוא. על הרופא דווקא היה להיות זהיר יותר עם מעשנים. הן בגלל הגברת הסיכון שבעישון, והן כי הרופא חייב להמליץ למעשן על בדיקות סקר (שלא בוצעו?). דווקא אצל מעשנים, משרד הבריאות הוציא הנחיה מפורשת של “חובת תיעוד של גורמי סיכון ואורחות חיים בתיק הרפואי הממוחשב”. הנוהל מדבר גם על “שדות קופצים”. דהיינו כותרות בתיק הממוחשב לנגד עיניו של הרופא על צג המחשב.
בעבר קרצינומה של תאי קשקש הייתה הסוג הנפוץ ולאחרונה אדנוקרצינומה. בבית החולים שיב״א מאמינים שהסיבה לשינוי היא העלייה בעישון סיגריות עם פילטר. בעישון עם פילטר החלקיקים שנכנסים קטנים יותר (ובלי פילטר גדולים יותר). הם מגיעים לעומק הריאה, לתאי בלוטות. בהם כאמור מתפתח סרטן מסוג אדנוקרצינומה.
מה הרופאים יטענו?
הרופאים יטענו שסביר היה לייחס את התסמינים (שיעול, קוצר נשימה, כאבים בחזה, זיהום בחזה) לזיהום בדרכי הנשימה העליונות ולא לגידול סרטני דווקא. או לדלקת ריאות, שַׁחֶפֶת ומורסות (או השפעות ארוכות טווח של עישון). אכן תסמינים של סרטן ריאות מופיעים רק כשהמחלה מתקדמת. הם גם יטענו שאי אפשר לשלוח את כולם לסי טי ובדיקת תפקודי ריאה עם כל שיעול. או שהגידול אלים ואי אפשר היה להציל את החולה גם באבחון מוקדם.
האם אפשר לתבוע בשלב 3?
בעבר הטיפול היה כימותרפי אחיד לכל גידול ורעיל. כיום, מאפיינים קודם את הגידול ומייחדים לו טיפול אימונותרפי. זה מוריד בלמים מהמערכת החיסונית, שבכך הולכת ותוקפת את הגידול. הטיפול מראה תוצאות טובות גם במחלה גרורתית משלב 3 (אודות שלבי המחלה ראו כאן).
למעשה, בגלל שהרחיבו את חלון ההזדמנויות לטיפול החל משלב 3, הרחיבו את הסיכוי לתביעה. קופת החולים כבר לא תוכל לטעון שאי אפשר היה אז להציל את החולה.
באחד התיקים כתב המומחה מטעמינו: “הריאה הינה איבר מלא אויר. לכן, קל במיוחד לגלות בתוכו גידולים, גם קטנים מאד. קרני הרנטגן מאפשרים לראות אותם היטב על רקע האויר”.
עו״ד אורן בושרי
כמה זמן חולה סרטן ריאות יכול לחיות בלי אבחון וטיפול?
עיכוב באבחון ובטיפול של סרטן הריאה מסכן חיים. הסטטיסטיקה מראה שחולי סרטן ריאות ללא אבחון חיים בממוצע רק 7.15 חודשים.
שלב המחלה | סיכויי הישרדות (%) |
---|---|
Stage 1 | 60-70 |
Stage 2 | 30-40 |
Stage 3 | 15-20 |
Stage 4 | 5-10 |