רשלנות באבחון סרטן כוללת מלבד אבחון מאוחר, גם טעויות אחרות, מאוחרות יותר בשרשרת האבחנה, בעת הפענוח וגם בעת הביופסיה.
כיצד ביהמ״ש מתייחס באופן כללי לאבחון שגוי?
בתי המשפט לא מקבלים אוטומטית אבחנה שגויה כבסיס לתביעה, אלא כאשר האבחנה נעשתה מתוך קיבעון מחשבתי.
מתי?
למשל, אם הרופאים לא דנו באבחנה מבדלת. זו פרקטיקה ה״מכריחה״ את הרופאים לחשוב על מחלה אחרת. שונה מהמחלה עליה חשבו לראשונה בעת קבלת החולה.
טעות פענוח
אבחון שגוי של סרטן עלול לנבוע מטעות פענוח. זו טעות של הרדיולוג שעלול לזהות ממצא תקין כחולני, לא לזהות ממצא קיים, ולא להכיר כשל טכני של האמ אר איי ("ארטיפקטים"). הוא עלול לזהות הצטלקויות, דלקות או מחלות זיהומיות כגידול סרטני. קורה גם שקיימים ממצאים מרובים והרופא המפנה ממקד את הרדיולוג ״בכיוון הלא נכון״.
איזה סרטן מתפספס הכי הרבה בפענוח?
איכשהו תאים ממאירים ברקמת השד מתפספסים יותר על ידי רדיולוגים ולכן גם מהטעם הזה אבחנות של סרטן השד מועדות לטעות.
טעות בביופסיה
תיתכן גם טעות בביופסיה. לכאורה כמו במקרה של הזמר פיי גוטמן ז״ל. קורה גם שהרופאים מתלבטים בינם ובין עצמם אם מדובר בסרטן. הפסיקה אגב קובעת שאם הרופאים חלוקים בדעותיהם עליהם לעדכן את המטופל שקיימת ביניהם מחלוקת. כך יכול החולה בעצמו לחקור ולגלות, אולי אפילו לפנות לרופא מעבר לים.
רשלנות באבחון סרטן שחזר
רשלנות יכולה להיות גם בשלב שאחרי הריפוי, עם חזרה של הגידול. רופא רשלן הוא זה למשל שלא בודק את מצב בלוטות הלימפה בבית השחי אחרי סרטן שד.
סכומים
רשלנות באבחון סרטן היא נושא חוזר על עצמו בתיקים אבל הסכומים משתנים מתיק לתיק. כמובן שהמשתנה החשוב ביותר הוא הגיל. ככל שצעירים יותר הסכומים גבוהים יותר כי קיצור תוחלת החיים ארוך יותר. משך ההחלמה, אגרסיביות הטיפול, משך קיצור תוחלת החיים הם פרמטרים מרכזיים. גם בנכות הרפואית שנותרה וביכולת לחזור למעגל העבודה.