רשלנות באבחון סרטן

רשלנות באבחון סרטן כוללת מלבד אבחון מאוחר, גם טעויות אחרות, מאוחרות יותר בשרשרת האבחנה, בעת הפענוח, בעת הביופסיה ובטיפול עצמו. 

״כל טעות היא מרוץ נגד הזמן״

גילוי ואבחון של מחלה אונקולוגית, הוא תהליך רפואי מורכב המחייב שיקול דעת, דיוק ותגובה מהירה. לצערנו, רשלנות רפואית עלולה להתרחש בכל שלב – משלב התלונה הראשונית, דרך ההדמיה, ועד לאבחון ולטיפול. כל טעות בשרשרת והמטופל עלול לשלם מחיר כבד במרוץ נגד הזמן.  

איחור באבחון

איחור באבחון קשור בדר״כ ב״פספוס״ של סימפטום אופייני. למעשה, הרופאים אמורים להכיר את הסימפטומים האופייניים לכל סוג של סרטן, למשל:

א. המטוריה (דם בשתן) לסרטן שלפוחית השתןסרטן הערמונית וסרטן הכליות;
ב. דם בצואה לסרטן המעי הגס;
ג. שיעול דם (המופטיזציה) לסרטן ריאות.  

״הרופא חשב שזה רק שלשול? ככה מפספסים סרטן״

מבלבלים סרטן עם מחלות קלות יותר:

  • סרטן המעי הגס
  • סרטן השד
  • סרטן הערמונית
  • סרטן ריאות
  • מלנומה
  • סרטן השחלות
  • עם קוליטיס או סתם שלשולים
  • מאבחנים גידולים כצינורות חלב חסומים או ציסטות שפירות
  • מבלבלים עם דלקת בדרכי השתן
  • מבלבלים עם דלקת ריאות
  • עם אקזמה
  • עם בעיות מעיים
גידול סרטני
״רוב התביעות נוגעות לאבחון באיחור״.
כיצד ביהמ״ש מתייחס באופן כללי לאבחון שגוי?

בתי המשפט לא מקבלים אוטומטית אבחנה שגויה כבסיס לתביעה, אלא כאשר האבחנה נעשתה מתוך קיבעון מחשבתי. למשל, אם הרופאים לא דנו באבחנה מבדלת. זו פרקטיקה ה״מכריחה״ את הרופאים לחשוב על מחלה אחרת. שונה מהמחלה עליה חשבו לראשונה בעת קבלת החולה.

טעות פענוח

אבחון שגוי של סרטן עלול לנבוע מטעות פענוח. זו טעות של הרדיולוג שעלול לזהות ממצא תקין כחולני, לא לזהות ממצא קיים, ולא להכיר כשל טכני של האמ אר איי (“ארטיפקטים”). 

איזה סרטן מתפספס הכי הרבה בפענוח?

איכשהו תאים ממאירים ברקמת השד מתפספסים יותר על ידי רדיולוגים ולכן גם מהטעם הזה אבחנות של סרטן השד מועדות לטעות. 

כשהרופא המפנה לא ממקד את המפענח

קורה גם שקיימים ממצאים מרובים בצילום, המפענח מתייחס לאחד מהם ושוכח להתייחס לדבר המרכזי ולא מתמקד בדבר שלשמו נערכה ההדמיה. או פשוט שהרופא המפנה מיקד את הרדיולוג ״בכיוון הלא נכון״.

טעות בביופסיה

תיתכן גם טעות בביופסיה. לכאורה כמו במקרה של הזמר פיי גוטמן ז״לקורה גם שהרופאים מתלבטים בינם ובין עצמם אם מדובר בסרטן. הפסיקה אגב קובעת שאם הרופאים חלוקים בדעותיהם עליהם לעדכן את המטופל שקיימת ביניהם מחלוקת. כך יכול החולה בעצמו לחקור ולגלות, אולי אפילו לפנות לרופא מעבר לים. 

תכנון שגוי של שדה הקרינה

תביעת רשלנות רפואית סרטן יכולה גם להתנצח עם מלאכת הטיפול. למשל תכנון שגוי של ממדי שדה הקרינה וכתוצאה מכך ניזוק איבר סמוך. מקרים אלה נפוצים בגידולי פה ולע, ושד עם נזק שארי לריאה ולב. באלה, האיברים החיוניים קרובים זה לזה.

רשלנות באבחון סרטן שחזר

רשלנות יכולה להיות גם בשלב שאחרי הריפוי, עם חזרה של הגידול. רופא רשלן הוא זה למשל שלא בודק את מצב בלוטות הלימפה בבית השחי אחרי סרטן שד.

סכומים

הסכומים משתנים מתיק לתיק. המשתנה החשוב ביותר הוא הגיל. ככל שצעירים יותר הסכומים גבוהים יותר כי קיצור תוחלת החיים ארוך יותר. משך ההחלמה, אגרסיביות הטיפול, משך קיצור תוחלת החיים הם פרמטרים מרכזיים. גם בנכות הרפואית שנותרה וביכולת לחזור למעגל העבודה. 

טעות סרטן פענוח
״טעות עלולה לקרות בכל שלב מהאבחנה דרך הביופסיה ועד הטיפול״.

הרדיולוג יכול לזהות ממצא תקין כחולני, לא לזהות ממצא קיים, ולא להכיר כשל טכני של האמ אר איי ("ארטיפקטים"). הוא עלול לזהות הצטלקויות, דלקות או מחלות זיהומיות כגידול סרטני.

תמונת מחבר

עו״ד אורן בושרי

5/5