פיצוי בתביעות נזיקין מחשבים לפי פרמטרים קבועים, פרק אחר פרק, לפי מה שאנחנו הנזיקיסטים מכנים ״ראשי נזק״. בעת מחלוקת, יעשה ביהמ״ש שימוש בעקרונות מושרשים.
עקרון העל
[במאמר מוסגר: במאמר ביקורת הוכיחה המחברת שעקרון ״השבת המצב לקדמותו״ לא נשמר. היא הצביעה על פסק דין ייחודי, של נפגע שתבע מימון שירותי זנות בגלל תאונה קשה. הוא טען כי אין בכוחו לקיים יחסי מין אלא רק עם נערות ליווי. הדרישה תאמה את עקרון השבת המצב לקדמותו. תחילה ביהמ״ש קיבל את הטענה אך בערעור העליון ביטל את פסק הדין. כדי לא לעודד זנות ומשום שהדרישה לא מוסרית.
עקרונות נוספים
עקרונות נוספים לפיצוי קיימים. כולם ירושה מהמנדט הבריטי. אחדים מהם הוטמעו בפקודת הנזיקין, כמעט מבלי ליצוק פרשנות ישראלית מקורית, והם:
ראשי הנזק
כאב וסבל בתביעת נזיקין
הסכום עבור ״כאב וסבל״ תלוי במהות הפגיעה, בנכות, בגיל, ובמס’ ימי אשפוז. אם אין נכות, מתייחסים בעיקר למס’ טיפולי הפיזיותרפיה ולמס’ ימי המחלה. בניגוד לתאונות דרכים הסכום אינו מוגבל.
תשלום ימי מחלה
את הפסד ההשתכרות בגין ימי מחלה מחשבים לפי תלושי השכר. לפי הפער שבין התקופה שלפני התאונה לאחריה. אם השכר בא על חשבון ימי המחלה ישולם חלק יחסי של רבע עד שליש. עצמאיים יצביעו על דוחות מע”מ חודשיים ודוחות מס שנתיים כדי להראות הפסד.
הפסד שכר
התוצאה של הפסדי שכר מתקבלת ממכפלת אחוזי הנכות בהכנסה ובמספר השנים עד הפרישה. כסף של העתיד אינו שווה לכסף של הווה ולכן מכפילים את הסכום גם במקדם היוון, נתון שנשלף מתוך טבלאות היוון. לתוצאה מוסיפים 12.5% בגין הפסדי פנסיה. בתאונות שאינן דרכים החישוב לפי הברוטו.
מטפל סיעודי או עוזר/ת בית
ניתן לקבל החזר על תשלומים שהועברו למטפל סיעודי או לעוזר/ת הבית. כל נפגע לפי העזרה שהוא צריך. לפי הזמן שבו הוא זקוק לעזרת הזולת. כשהנכות היא מלאה, והתלות במטפל סיעודי היא מוחלטת, נקבע בפס”ד אקסלרוד רף של 16,500 ש”ח לחודש.
החזר הוצאות
חברת הביטוח תשיב את ערכן של ההוצאות הרפואיות כולן. אלה שאינן בסל הבריאות, כמו קנאביס, יהוונו (מלשון הווה) בהתאם. הוצאות נסיעה תחושבנה לפי הפער בין הניידות לפני התאונה ואחריה.
דיור חלופי
אדם שמתגורר בקומה שלישית, ומתקשה לעלות במדרגות, ידרוש דיור חלופי. אם עבר לשכירות, הוא זכאי לדרוש את ההפרש לפי הדיור החלופי. גם אם שיפץ את הבית לשם נגישות הוא זכאי להחזר הוצ׳ שיפוץ.
5 דוגמאות לכך שפיצוי בתביעות נזיקין מנוגד לכללי צדק טבעיים
העשיר יקבל פיצוי גבוה יותר. ניקח כדוגמא את ראובן ושמעון, שניהם רואי חשבון כבני אותו גיל, פגועים באותו אופן. אם ראובן משתכר 20,000 ש"ח ושמעון מחצית, הרי שהפיצוי לראובן יהיה גדול יותר.
לפי חוק הפלת"ד, כל נוסע או נהג יתבע לפי חוק הפלת"ד המגביל בסכומים. דווקא מי שנהג בפסילה יזכה בפיצוי גבוה. בהנחה שהתאונה אינה באשמתו. כי הוא יתבע לפי החוק הישן. מי שנהג כחוק מנוע מלתבוע סכום גבוה על פי החוק הישן.
מתוקף ההחלטה לפצות את כל מי שעבר תאונת דרכים, המחוקק קבע שמבוגרים יזכו ל״הנחה״ בסעיף החישוב של "כאב וסבל". להם מפחיתים אחוז עבור כל שנה מעל גיל 30.
אדם נוהג בפסילה בדרכו לשדוד בנק ונהרג בתאונה עצמית. הוא כמובן אינו זכאי לפיצוי. אבל אם הותיר אחריו 3 ילדים בני 18, ילדיו יוכלו לרשת פיצוי במיליונים, כתלויים.
בתאונות דרכים, מע"צ התרשלה? מע"צ אחראית אבל היא לא תשלם. זוכרים את 3 הנזירות שהתנגשו בבסיס בטון בתאונה המחרידה בצפון? התברר שמע"צ הציבה את בסיס הבטון של עמוד התאורה בניגוד להנחיות הבטיחות. אבל אי אפשר לתבוע את מע״צ. אלא רק חב׳ הביטוח. היא ואין בלתה.