סרטן שלפוחית השתן

סרטן שלפוחית השתן (באנגלית: Bladder Cancer) עולה לדיון משפטי, הן בעת מימוש זכויות בביטוח לאומי והן בתביעות פיצויים בשל רשלנות רפואית.

שלפוחית השתן היא איבר אגירת השתן אחרי שסונן מהדם בכליות. צורתה צורת ״אבוב מתנפח״. בעומק השלפוחית שרירים אורכיים רבים האחראים לשחרור השתן בדרך של התכווצות.  

סרטן שלפוחית השתן הוא גידול לא מבוקר בשלפוחית השתן. 90% מהגידולים מופיעים בקרום האורותל (Urothelial Carcinoma) המרפד את השלפוחית. 70% מהם שטחיים וכ-30% חודרים את שריר דופן השלפוחית.

1. מיצוי זכויות בביטוח לאומי

אחוזי נכות בסרטן שלפוחית השתן

אחוזי הנכות בסרטן, לאו דווקא סרטן שלפוחית השתן, תלויים בטיפול ובחזרה לניהול אורח חיים תקין. לדעת ביטוח לאומי (ראו חוזר פנימי של המוסד בעמ׳ 90) אין הצדקה למתן 100% נכות לאחר ניתוח להסרת גידול כשאין עדות למחלה פעילה. בתקופת האבחון, הניתוח, הטיפול הקרינתי והכימותרפי שווים 100% נכות. אבל לאחר מכן, הנכות היא על פי האיבר שנפגע. כדאי גם להתייעץ גם עם אורולוג ופסיכיאטר.

קצבת שר"מ

קצבה אפשרית נוספת: גמלת שירותים מיוחדים

קצבת שירותים מיוחדים (שר"מ) תשולם לפי חוזר אחר של ביטוח לאומי. החוזר קובע שמשום שתרופות חדשות גורמות לתופעות לוואי קשות הוחלט על "מסלול ירוק" לחולים אונקולוגים בהם חולי סרטן שלפוחית השתן. במסלול זה יוכלו החולים לזכות אוטומטית ב-50% גמלה גם מבלי להתייצב לבדיקה.  

2. רשלנות רפואית בגין אבחון מאוחר של סרטן שלפוחית השתן

נגיש תביעה באיחור באבחון למשל כאשר הרופא התעלם מתסמינים. דם בשתן (המטוריה) הוא התסמין העיקרי, כבר בשלבים הראשונים של המחלה, כי הגידול הוא בדופן השלפוחית והוא שיוצר כנראה חיכוך עם זרם השתן. רופא סביר אמור להפנות לבדיקות שתן וציטוסקופיה (צילום). באבחון מוקדם, הסיכוי לצאת מהמחלה טוב בהרבה. ניתוח מאוחר עשוי להציל חיים, ועדיין המטופל עלול להישאר עם שקית סטומה וללא איברי רבייה.   

מדוע רופאים אחדים ״מפספסים״ סרטן שלפוחית השתן?

רופאים אחדים מפספסים את גילוי המחלה כי התסמינים דומים למצבים אחרים, כמו אבנים בשלפוחית השתן, זיהום ודלקת.  

ההשלכות של אבחון מאוחר של סרטן שלפוחית השתן

ההשלות של איחור באבחון קשות. בעיקר כאשר הגידול מערב גם את השריר של דופן השלפוחית. או אם הוא הגיע לשלב 4 עם גרורות בלא אבחון. 

אובדן סיכויי החלמה בגילוי מאוחר

סיכויי החלמה בגילוי מאוחר, כשהסרטן התפשט, הם 8% בלבד. לעומתם, בסרטן אזורי שיעור ההישרדות הוא של 39%, ומקומי 71%, (כשהסרטן נמצא בשלפוחית השתן בלבד). המסקנה היא שבדר״כ קיים נזק ממשי בר תביעה. 

3. חשיפה לחומרים מזיקים בעבודה

1
ביטוח לאומי
תביעה נגד ביטוח לאומי (מדור נפגעי עבודה)
2
המעסיק וצדדי ג׳
תביעה נגד גורמים מתרשלים

חשיפה לחומרים מזיקים בעבודה בעבודה שגרמה למחלה תוביל לתביעה כנגד ביטוח לאומי למיצוי זכויות. ענפי תעשייה ומקצועות שלמים קשורים באופן מובהק לסרטן שלפוחית השתן: 

  • מכונאי רכב
  • צייירים
  • ספרים
  • עובדים החשופים לדיו
  • עובדים בתעשיית הפלסטיק, הנייר, הנפט, הגומי והדפוס.
  • עובדים בניקוי יבש
  • טכנאי שיניים ועובדי תעשיית הנפט והגומי.
  • מצילים בבריכה (בגלל החשיפה המוגברת לכלור).
    ***גם טיפול בתרופות פיוגליטזון וציקלופוספמיד קשור למחלה.

במקרה של חשיפה מזיקה, ניתן להגיש תביעה נגד המעסיק בגין רשלנות.

כי על המעסיק חלה חובה חוקית להגן על עובדיו מפני פגיעה.

גם אם החומר הכימי הוא מרכיב הכרחי בתהליך הייצור, על המעסיק להגן על עובדיו באמצעות מסיכות נשימה, אוורור, בדיקות ניטור ואמצעי בטיחות אחרים.     

*** תקופת החביון (Latency period) כלומר מהחשיפה ועד התפתחות המחלה היא עשרות שנים. מה אם לא ברור היקף החשיפה המדויק, או מהם בדיוק אותם חומרים מסוכנים? אין זה סוף פסוק. ראה עב״ל 42833-09-14 יעקבי נ’ המוסד לביטוח לאומי.​​

סרטן שלפוחית השתן הוא “הרביעי בשכיחותו בגברים” ושמיני בשכיחותו בנשים. הוא נפוץ במיוחד בקרב מעשנים. למעשה הוא שני רק לסרטן ריאות בשכיחות המעשנים שלו. ראו בסרטון רופא מסביר כיצד הפסקת עישון מונעת החמרה גם אחרי אבחון.

תמונת מחבר

עו״ד אורן בושרי

אפיתל

בדר״כ מדובר בסרטן שלפוחית השתן מסוג אפיתל (Transitional cell carcinoma – TCC). האבחנה בבדיקת ציסטוסקופיה, ובה ניתן לבצע כריתה של הגידול, כלומר האבחנה היא גם טיפולית. 

בחן את עצמך

5/5