סרטן המעי הגס באבחון מאוחר מהווה נורת אזהרה ראשונה לקיומה של רשלנות רפואית. מתי איחור באבחון מזכה בתביעה לפיצויים?
סרטן המעי הגס (מאנגלית: cancer Colon) הוא גידול לא מבוקר במערכת העיכול, באיבר האחרון לפני פי הטבעת. זהו למעשה צינור שאורכו 12 מ׳ ואצל נשים מעט פחות. כמעט כל המקרים של סרטן המעיים מופיעים במעי הגס ואף פעם לא במעי הדק. ההשערה היא שזה בגלל שפע החיידקים שבו.
רופאים בדרך כלל מזהים סרטן המעי הגס, פי הטבעת או המעי על ידי ביצוע קולונוסקופיה. בהליך הזה משתמשים בצינורות ומצלמות כדי לצפות בחלק הפנימי של המעי הגס בזמן שהמטופל תחת טשטוש. רוב הגידולים מתחילים כגידולים לא סרטניים הנקראים פוליפים. במהלך הקולונוסקופיה, רופאים יכולים לבצע ביופסיה או אפילו להסיר פוליפים, לפני התפתחותם לסרטן. פוליפ הוא בליטה בדופן הפנימי של המעי הגס. ל-1 מכל 4 מעל גיל 50 יש כבר פוליפ אחד או יותר במעי הגס, ולכן בישראל הנהיגו בדיקת סקר מגיל זה.
איחור באבחון מסוכן כי אם הסרטן אינו מתגלה בזמן ואינו מטופל, הוא עלול להתפשט לאיברים אחרים. הוא ייצר גרורות שם, בהם בכבד, בריאות ובעמ״ש. חצי שנה והוא חוסם את כל הרקטום. לפי מחקר, שפורסם גם ב-ynet, מעבר לסכנת תמותה, גם הטיפול באבחון מאוחר יהיה אגרסיבי. כנראה ניתוח, שלא היה צריך בו כלל, ללא איחור.
מתי נגיש תביעה בגין איחור באבחון סרטן המעי הגס?
רופאים אחדים מאחרים באבחון סרטן המעי הגס משלל טעמים. תביעות רשלנות רפואית תוגשנה ב-:
הקשר שבין סיכויי החלמה לתביעה בגין איחור באבחון סרטן המעי הגס
בתביעות איחור באבחון סרטן יש להוכיח גם פגיעה בסיכויי ההחלמה. ואכן, בסרטן המעי הגס, שיעור ההישרדות יורד מ-91% בשלב I ל-14% בלבד אם מאבחנים בשלב IV. למעשה, דחייה של חודשיים מעלה סיכון לתמותה מהמחלה ב-33%, ושל שנה מעלה את הסיכון ב-66%. מכאן שאיחור באבחנה הוא נזק בר תביעה.
כיצד קופות החולים מתגוננות?
קופות החולים מתגוננות בטענות שונות, למשל:
חסימת מעיים
איחור באבחון חסימת מעיים אף הוא נושא חוזר בתביעות רשלנות רפואית. חסימת מעיים קוראת לטיפול דחוף, אך בשל רשלנות (או משיקולים כלכליים) לא מפנים להדמיה ולא עולים כלל על הבעיה.
נקב במעי הגס
נקב במעי הגס הוא אולי הסיבוך המוכר ביותר בתחום רשלנות רפואית גסטרולוגיה. מדוע? כי הסימנים הקליניים מופיעים לאחרי זמן מהבדיקה הגסטרולוגית. לכן, על הרופא להורות על מעקב, מה שלא תמיד קורה. מאידך, ע”א 8693/08 קובע כי לא כל נקב במעי בקולונוסקפיה בגדר רשלנות רפואית, אף אם הופעל כוח ביתר.
אם מפספסים תסמינים, למחלה זמן להתקדם. צריך להוכיח שצריך היה לאבחנה מבעוד מועד. וגם שהאיחור גרם לנזק בר תביעה. בשלב של גרורות די ברור מאליו שזה המצב.
אורן בושרי, עו״ד
סרטן המעי הגס בגיל צעיר
גיל החולים בסרטן המעי הגס הולך ויורד בגלל השמנה והיעדר פעילות גופנית. הגיל לקולונוסקופיה בארה״ב כבר ירד מ-50 ל-45 שנה. זו עוד סיבה לאדישות הרופאים.
גורמים
ההשערה היא שהגורם למחלה קשור בתזונה. כנראה עם קשר למחקר שהתבונן אחר יפנים שעברו למערב, אימצו אורח חיים מערבי ולקו אז יותר בסרטן המעי הגס.