נזקי גוף
נזקי גוף (באנגלית: Torts), בגלל חוסר זהירות, מחדל או רשלנות של מישהו אחר, מקנים זכות לתבוע פיצויים. במצבים ייחודיים גם בלי רשלנות ניתן לקבל פיצוי. (למשל בנזקי גוף כתוצאה מתאונות דרכים, או בפגיעה ממוצר פגום).
את מי תובעים?
תובעים לא רק את האשם הישיר. גם את מי שלא פיקח, גם את מי שיכול היה לצפות את התאונה ולא עשה צעדים בסיסים כדי למנוע אותה. למשל, רופא שלא מנע את המחלה כשיכול וצריך היה, או מהנדס שיכול היה לצפות את התאונה. הרשלנות לא חייבת להיות מכרעת, והיא יכולה להתקיים לצד גורמים נוספים.
קשר סיבתי
תנאי להטלת אחריות בנזיקין הוא קשר סיבתי עובדתי בין ההתנהגות העוולתית של הנתבע לבין הנזק. ברמת וודאות של 51%, כלומר אם ההסתברות לקיום קשר סיבתי עובדתי זהה להסתברות של אי־קיומו התביעה תידחה. במצבים מסוימים החוק מקל על דרישות ההוכחה. למשל בנזקי גוף כתוצאה מרשלנות רפואית.
כיצד מעריכים תביעה לנזקי גוף?
נזקי גוף מעריכים לפי אחוזי נכות, גיל ושכר. כשהמצב הרפואי מתגבש, בסוף תהליך ההחלמה, ימונה מומחה רפואי שיידע להעריך את הנכות. בתאונות דרכים ביהמ"ש ממנה מומחה יחיד. בדר"כ חב' הביטוח משלמת את שכרו. בתאונות אחרות, התובע מצרף לתביעה חו"ד מכיסו. קרא עוד על חישוב פיצויים.
מינוי מומחה רפואי מטעם בית המשפט
אם בהמשך מתברר כי הפער בין חוות הדעת לבין חוות הדעת הנגדית גדול, השופט יחתור למינוי מומחה רפואי מטעם ביהמ״ש. בעלותו נושאים הצדדים באופן שווה לרב.
האם כל חבלה מזכה בפיצוי?
כמעט כל חבלה אישית או מחלה, מזכה בפיצוי. למעט נזק של מה בכך. לא משנה אם בישראל או בחו"ל, בעבודה או במקום ציבורי. עורכי הדין יידעו לענות למי להפנות את הדרישה לפיצוי. גם כשאין את מי לתבוע ניתן למצות זכויות בביטוח לאומי.
על אילו נזקי גוף אוכל לתבוע?
נזקי גוף אינם רק חבורה, המטומה או עצם שבורה; אלא גם מחלות תעסוקתיות, החמרות סיכון, ואובדן סיכויי החלמה. ברשלנות רפואית למשל נוכל לתבוע פיצוי בגין ההחמרה לה גרם הטיפול הרפואי הכושל. או היעדר האבחון. נכון, אמנם הרופא לא יצר את הנזק אבל אדישותו החמירה אותו.
האם ניתן לתבוע אם התאונה באשמתי?
אפילו אם הפגיעה היא בחלקה באשמתך, ניתן לתבוע. למעשה, בתאונות דרכים האשמה יכולה להיות כולה שלך ועדיין תזכה לפיצוי. לכן כדאי תמיד להתייעץ.
האם הפיצוי פטור ממס הכנסה?
כן. הכספים פטורים ממס. יתכן שריבית על הסכום איננה פטורה. יש להתייעץ עם רואה חשבון.
תביעת נזקי גוף נגד פושט רגל או חברה שהתפרקה
אם הנתבע פושט רגל (או חברה שהתפרקה) והוא אינו בר פרעון, כפי הנראה כלל לא יהיה כדאי לתבוע. אם הייתה חב׳ ביטוח במועד התאונה ניתן להמשיך כנגדה למרות הליך פשיטת הרגל (או פירוק) של המבוטח.
עיקול כספי פיצויים בפשיטת רגל: ביטול הלכת ידידיה
לאחרונה ביהמ״ש ביטל את הלכת ידידיה. זו שקבעה שהפיצויים שייכים לפושט רגל ולא לנאמן. המשמעות היא שחלק ארי מהפיצוי עובר לנאמן. פיצוי עבור כאב וסבל נותר בידי הנפגע אבל החלק הגדול שהוא בדרך כלל ראש הנזק הנקרא הפסדי שכר, עובר ישירות לנאמן.
נשיכת כלב
נזקי גוף כתוצאה מנשיכת כלב קלים יותר להוכחה. המחוקק ביקש במקרים אלה להקל עם התובע. למעשה החוק ביקש במקרים אלה להפוך את נטל ההוכחה. כלומר, בשיוויון בכמות ובדיות הראיות בעל הכלב מפסיד. הבעיה אולי תהיה בגביית כסף, שכן מאחורי הבעלים, לרב אין חברת ביטוח.
הגנות
בעלי הכלבים נתלים בהגנות המנויות בסעיף 41ב לפקודה. יהיה נתבע שיטען כי הכלב היה מצוי בבית פרטי, המשולט בשלט אזהרה ולכן עומדת לו הגנת סעיף 41ב(3) – "הסגת גבול של הניזוק במקרקעין של הבעלים".
נתבע אחר יוכל לטעון כי התובע ניסה לבעוט בכלב, ומכאן שיש לדחות את התביעה משום הגנת סעיף 41ב(1) – "התגרות של הניזוק בכלב". כבר נפסק כי תובע שניסה להרחיק את הכלב ברגליו, מתוך פחד – התנהגות כזו בוודאי אינה התגרות, שאליה מכוונת הפקודה בעניין זה.
תביעות קטנות
האם כדאי להגיש תביעה קטנה בשל נזק גוף? אכן מפתה לשלם אגרה נמוכה ולא 726 ש״ח כפי שבבימ״ש שלום. שנית, בתביעה קטנה לא תמיד צריך חוות דעת רפואית. הסכום המקסימלי שניתן לתבוע בתביעות קטנות הוא כ-33,000 ש״ח ולזה עוד אפשר להוסיף הוצאות הליך אפילו בסך של עוד 15,000 ₪. טופס ניתן להוריד כאן.
בתביעות קטנות, דיני הראיות מקלים מאוד. יחד עם זאת, אפילו סתם שבר בשן יכול להיראות כמתאים לתביעה קטנה עד שמבינים שהנזק כרוך בטיפול עתידי מחזורי. מדובר בהוצאות מחזוריות עתידיות ששוויין היום רב. נזק גוף של צלקת נראה מתאים לתביעה קטנה עד שמבינים שצריך גם לתבוע את כל הוצאות האיפור העתידיות, לפי תוחלת החיים. לכן, כדאי לבחור בתלם זה רק לאחר ייעוץ משפטי.