דימום אפידורלי בפן המשפטי הוא מושא לדיון בתביעות פיצויים רבות. הן בתאונות דרכים ואח’, והן ברשלנות רפואית. גם כי ההידרדרות מהירה וגם כי בתי חולים מיהרו לשחרר מטופלים הביתה בלי סי טי.
הגדרה
דימום אפידורלי הוא דימום מהראש. זהו מצב מסוכן שבו דם מצטבר מעבר לקרום המח [״אפידורלי״ מלשון: אפי – מעל; דורלי – דורה הוא הקרום העוטף את המוח].
בלי טיפול, דימום אפידורלי הוא סכנה למח. דם מצטבר בפרק זמן קצר ילחץ על אונת הרקה, על גזע המוח ועל העצב הראשי. ללא ניקוז, הלחץ עלול להגיע למח ולגרום לנזק מהותי. כמו שיתוק פלג גוף. 15% עד 20% מהנפגעים בסיכון מיידי למוות. דימום אפידורלי נגרם בדרך כלל מחבלת ראש, כשהוא מלווה בשבר בגולגולת.
הטיפול הוא בדרך כלל על ידי ניתוח דחוף לניקוז בצורה של קרניוטומיה = חציית גולגולת. דימום קל יגרור ניקוז בדרך קלה של קידוח חור בגולגולת. בדימום כבד, קרישי דם ידרשו ניתוח קרניוטומיה נרחב. ואם הדימום מאוד גדול כבר אין טעם לנסות להציל את המטופל. גם עם טיפול רפואי מיידי, קיים סיכון משמעותי למוות ולנכות. זהו אינו שבץ אבל התסמינים מחקים שבץ.
מתי נגיש תביעה גם בגלל רשלנות רפואית?
מפספסים דימום אפידורלי כי הוא לא מגלה סימן חיצוני. שנית, כי חולים עם הממצא עשויים לחזור להכרתם לחלוטין לזמן מה ולשוב במהירות לחוסר הכרה. נגיש תביעה בגלל רשלנות רפואית כש-:
בדר״כ נגיש תביעה אם הרופאים לא הפנו לסי טי. בדיקת סי טי (או אמ ארי איי) היא הדרך היחידה לדעת אם קיים דימום. מדוע הרופאים לא מפנים? אולי כי סי טי היא בדיקה יקרה מדי. עם זאת, פרוטוקולים של משרד הבריאות מחייבים את בתי החולים לבצע סיטי במצבים מסוימים. למשל, בכל נפילה מגובה של יותר מ-92 ס״מ.
אם בית החולים יטען שממילא לא היה צריך לנקז הרי שמצב של דימום אפידורלי שלא מצריך ניתוח הוא נדיר. הספרות קובעת שרק אם נפח הדימום קטן מ-30 מ"ל ורק בתנאים מסוימים, אפשר להימנע מניקוז. בכל מקרה יש להמתין ולבדוק אם הדימום לא המשיך והתרחב.
נכות נוירולוגית: גם נזק קל עשוי לזכות בפיצויים משמעותיים
סיכויי ההישרדות ואחוזי הנכות נקבעים במידה רבה לפי מהירות קבלת הטיפול הרפואי. בתחום הנוירולוגי, גם כאשר לא נגרם נזק קשה במיוחד, אחוזי הנכות הרפואית ינועו בין 10% ל־20% אפילו במקרים של כאבי ראש קלים. כאשר מדובר בנזק עצבי, שיתוק או חולשה – הנכות תהיה גבוהה משמעותית.
כך למשל, בע"ר 21255-01/12 הפניקס חב' לביטוח בע"מ נ' אסולין, קבע מומחה בית המשפט – אוטוריטה בתחום – נכות צמיתה בשיעור של 10%, אף מבלי שהתקיימה בעיה תפקודית. רק בשל "מצב לאחר חבלת ראש עם דימום אפידורלי פרונטלי שמאלי ואפקט מסה שהצריך ניתוח קרניוטומיה לניקוז הדימום".
מה כדאי לטעון בחבלות ראש?
בפגיעות ראש מומלץ תמיד לטעון כי הפגיעה ממשית ופונקציונלית והנכות התפקודית גבוהה מהנכות הרפואית. יש להסביר שהתקנות מ-1964 לא צפו את סביבת העבודה של היום הדורשת ריכוז של 12 שעות רציפות.